V žebříčku počtu podezření na ovlivněné zápasy je první Brazílie, za ní Česko

V Praze v úterý začala ve spolupráci s Policií ČR a Interpolem celosvětová konference o problematice sázek na zmanipulovaná sportovní utkání. Představitelé řekli, že si chtějí vyměnit zkušenosti a reagovat na žebříček společnosti Sportradar, v němž Česku patří podle počtu podezřelých případů nelichotivé druhé místo.

„Česká republika je v souvislosti s nelegálním ovlivňováním zápasů a konferencí Interpolu spojená dvěma symboly. První, na který jsme pyšní, je stále silnější pozice Česka v Interpolu spojená i s odkazem viceprezidentky Interpolu Šárky Havránkové. Ten méně pozitivní symbol je, že pokud jde o ovlivňování zápasů, pohybuje se Česko v rankingu Sportradaru na nejčelnějších příčkách,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

Podle pořadí Sportradaru, který vyhodnocuje pro sportovní svazy a sázkové kanceláře data z celého světa, je na tom hůře jen Brazílie. V jihoamerické zemi vloni švýcarská společnost upozornila na podezřelé aktivity u 109 zápasů. V Česku mělo jít o 67 případů, třetí jsou Filipíny s 65.

„Tato nezisková organizace nehodnotí trestně-právní dopady, nezkoumá trestní řízení, ale věnuje se zápasům, u kterých je určité podezření na jejich ovlivnění. Upřesnil bych, že Česká republika vychází v první desítce,“ přiblížil ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek.

„Trestná činnost s tím spojená je specifická tím, že je téměř vždy organizovaná. Propojuje lidi, kteří provozují sport, ale jsou i v zákulisí, a zpravidla je organizovaná mezinárodně. Máme zkušenosti, kdy se v jedné zemi ten sport hraje, ve druhé se sází a ve třetí sídlí provozovatel té sázkové kanceláře,“ informoval Vondrášek.

Komunikace a příprava manipulace má probíhat převážně v on-line prostředí. „Je tam vysoká sofistikovanost. Kvůli tomu se velmi těžko cokoliv dokazuje a odhaluje,“ doplnil ředitel NCOZ Mazánek.

Manipulace ve fotbale, ale také ve stolním tenisu nebo e-sportech

„Tento fenomén je pro nás relativně nový, intenzivně se mu věnujeme poslední tři čtyři roky. Zatím se dařilo odhalovat ojedinělé případy, u kterých probíhá trestní řízení,“ poznamenal Mazánek. V České republice nevidí problém právního prostředí, podle něj jsou sázky právně podchyceny dobře. „Velký nedostatek vnímáme v prevenci té manipulace, ale to je spíše na sportovních svazech.“

K manipulaci zápasů má v Česku docházet nejčastěji ve fotbale, často ale i ve stolním tenise, kriketu nebo v e-sportech. „Jsou to sporty, kde se dá velmi dobře na něco sázet,“ vysvětlil Mazánek. Sázky na zápasy v Česku přicházejí i z oblasti Asie. „Pokud budete sázet v Česku, musíte mít účet u banky a jste velmi poctivě registrován. Zatímco v některých asijských zemích takovéto registrace neexistují,“ doplnil.

Na jednotlivé zápasy nepadnou miliony eur, částky se pohybují třeba okolo deseti tisíc eur. „Obvyklá manipulace vypadá tak, že si člověk vybere nějakou nižší soutěž a často ani nesází na výsledek utkání. Sází se třeba na výsledek poločasu nebo co se stane v posledních deseti minutách,“ nastínil ředitel NCOZ.

Ředitel NCOZ Jiří Mazánek k ovlivňování sportovních zápasů (zdroj: ČT24)

Konference se účastní zástupci 46 zemí

Konference v Praze se účastní přes sto delegátů ze 46 zemí. Přítomný je také koordinátor pro finanční kriminalitu v Interpolu Tomonobu Kaja. Zasedání potrvá do čtvrtka.

„Čekám od ní minimálně tři přínosy. Že si tu budeme moci vyslechnout informace ‚Modus operandi‘ ovlivňování zápasů v dalších 46 členských státech Interpolu. Nebo si budeme moci uspořádat řadu bilaterálních mítinků, kde česká policie s partnery z ostatních členských států bude projednávat konkrétní případy. A to nejen s orgány vymáhajícími právo, ale i se sportovními organizacemi,“ řekl Vondrášek.

Čtrnáctého ročníku konference se účastní i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval nebo šéf Národní sportovní agentury Ondřej Šebek. „Match fixing je pro nás zásadní věc, protože sport je postavený na principech fair play a takové věci podstatu sportu ničí. Snažíme se pracovat nejen na potírání trestné činnosti, ale i prevenci ve sportu. Tato konference je pro nás nejen skvělá příležitost se hlouběji dostat do problematiky, ale zároveň přivítat ty největší odborníky,“ uvedl Kejval.

Pořádání akce přivítal i Šebek, podle nějž NSA dělá konkrétní kroky pro zlepšení. „Match fixing jsme zařadili mezi pět oblastí, kterým se NSA věnuje, stejně jako je potírání dopingu, snaha o zajištění genderové vyváženosti či kultivace diváckého prostředí. Všechny tyto pozice zaštituje takzvaná Platforma bezpečného sportu, jejímž výsledkem by mělo být zřízení pozice národního ‚safeguarda‘ Národní sportovní agentury, do jejíž kompetence by patřilo i případné podezření na rizikové chování spojené se sázením a ovlivňováním zápasů,“ doplnil Šebek.